Sider

mandag den 19. december 2011

Hvordan fungerer copyright?

Jeg håber, jeg kan få lidt hjælp fra jer bloggere i blogverdenen og andre, der ved noget om copyright-reglerne.

Jeg bruger ofte opskrifter fra nettet, fra bøger, fra blade mv. Jeg laver som oftest noget om i opskrifterne, så det passer til mig og til, hvad jeg synes ser godt ud, er praktisk eller lignende.

Når jeg har lavet om i opskrifterne, må jeg så:
  1. Bruge dem som mine egne opskrifter og dele dem med dem, jeg har lyst til.
  2. Dele opskrifterne med andre, men referere til den opskrift, som jeg har fået inspiration fra.
  3. Slet ikke dele opskrifterne med andre.
  4. Eller noget helt andet.
Herudover er jeg kommet i tanke om, om jeg godt må låne billeder fra andre hjemmesider, som jeg ofte har gjort før, hvis jeg laver et link? Eksempel:

Billedet er lånt her

Jeg vil så gerne gøre det hele rigtigt uden at gøre nogle vrede og kede af det. Er der nogle, der kan fortælle mig reglerne på det område?

4 kommentarer:

  1. Det kan være farligt område med alt det der copyright og hvad man må og ikke må. Det afhænger ofte af hvad det drejer sig om. F.eks. er USA ved at stemme om en ny SOPA (Stop Online Piracy Act), der bl.a. betyder at firmaer, som Warner Bros, Universal osv. uhindret kan lukke en hvilkensomhelst side ned hvis siden indeholder deres materiale.
    Copyright (eller på dansk ophavsret) er retten til et værk af original karakter. Dvs. når man skaber noget originalt har man automatisk ophavsretten dertil. Der har været internationalt samarbejde om ophavsret/copyright i mange, mange år. F.eks. har Danmark arbejdet sammen med USA om ophavsret siden 1893 i diverse aftaler.

    Når du deler ting på nettet er der to måder at gøre det på:
    - Kommercielt
    - Ikke-kommercielt

    Dit behov er, som jeg forstår det, ikke-kommercielt. I den sammenhæng bliver Creative Commons licens interessant, da det bliver brugt af mange organisationer, så man må dele deres værker, så længe det ikke er kommercielt og man husker at nævne ophavsmandens eller -kvindens navn.

    Citatretten spiller ind når man citerer andres værker og der skal man, ligesom når man skriver opgaver på studiet, huske at nævne ophavsmandens eller -kvindens navn og værk.

    Links til andre sider er ikke omfattet ophavsretten eller copyright. Dog bliver det ulovligt i det øjeblik man linker til en side, men skjuler linket, så man bliver ledt til at tro stoffet tilhører en anden side.

    Et par gode tommelfingerregler:
    - Husk altid at nævne kildens navn og kredentialer.
    - Vær så præcis som mulig når du linker til andre sider.
    - Sæt altid i citationstegn hvis du citerer fra et andet værk.
    - Er du i tvivl, så kontakt ophavsmanden eller -kvinden og spørg om tilladelse. Det er god kotume og jeg har sjældent oplevet at få afslag.

    Jeg er ikke uddannet i det juridiske omkring ophavsret og vidensdeling, men har gennem tiden tilegnet mig denne viden, som jeg selv bruger på nettet og indtil nu er jeg aldrig blevet antastet for brud på ophavsretten!

    SvarSlet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  3. Det er dejligt, når Jawern vil dele sin viden med os andre tvivlere :-)

    SvarSlet
  4. Jawern: Mange tak for din lange og fyldestgørende kommentar! Det er pænt af dig at sætte tid af til det :)

    Ulla: Elsker, når folk deler sin viden :)

    SvarSlet

Skriv en kommentar, så bliver jeg glad :)